Mladi košarkarji na Sončkovem dnevu v Novi Gorici

KK Ivančna Gorica se je v nedeljo, 1. 12. 2019, prvič udeležil mednarodnega turnirja Sončkov dan v Novi Gorici. Nastopili smo s fantovskima ekipa U11 in U13. V Šentvidu pri Stični smo se zbrali že ob 7.30 zjutraj in se polni pričakovanj hitro povzpeli na velik avtobus ter se odpeljali proti Novi Gorici. Na turnirju je nastopilo preko 120 ekip in približno 1300 igralcev iz šestih držav, zato se bile ekipe razporejene v dvoranah po vsej Novi Gorici, Šempetru in celo v italijanski Gorici. Tudi naši ekipa sta morali takoj po prihodu v Novo Gorico vsaka v svojo dvorano in začeti z ogrevanjem, saj so nas ob 10.00 že čakale prve tekme. 

Fantje ekipe U11 so v skupini 27 odigrali štiri tekme in se pomerili z ekipami Kastav iz Reke, Kamnikom, Cedevito Olimpijo in Portorožem. Tudi ekipa U13 v skupini 28 je imela za prvega nasprotnika Hrvaško ekipo Kastav iz Reke, nato pa so odigrali še tekmi z Hidriio iz Idrije in Tolminom. Žal je ena od ekip v skupini v zadnjem hipu odpovedala sodelovanje, zato so fantje odigrali le tri tekme namesto predvidenih štirih. Ker na Sončkovem dnevu ni poražencev in so zmagovalci vedno vsi nastopajoči, rezultati niso posebej objavljeni. Zmagala je namreč mladost, razigranost, žoga, smeh, radost, sonček…Kljub vsemu pa lahko izdamo, da so mlajši zmagali na dveh tekmah, starejši pa na eni. Takoj po koncu zadnjih tekem so vsi sodelujoči igralci in trenerji prejeli priznanja in priložnostne spominke Sončkovega dneva.

Nato je pred več kot 2000 gledalci v glavni mestni dvorani Nova Gorica sledila še zaključna prireditev z All Star tekmo. V to ekipo najboljših so določili tudi igralca KK Ivančna Gorica Gorazda Jermana, kar je za zanj in za naš klub veliko priznanje. Obema glavnima trenerjema so kot pomočniki pomagale legende nekdanje Jugoslovanke košarke: Nikola Plečaš, Damir Šolman, Dejan Čikić, Bogdan Tanjević in Božidar Maljković. Vse nastopajoče je pred tekmo pozdravil in zaželel veliko športnih uspehov še najuspešnejši slovenski olimpijec Miro Cerar. Svoje mojstrstvo z metanjem trojk z osmih in več metrov je pokazal tudi nekdanji odlični bosanski košarkar Mirza Teletović. Po predstavitvi igralcev in zapeti himni se je tekma začela. Kljub začetni tremi, se je tudi naš Gorazd uspel vpisati med strelce, spet pa sta zmagali obe ekipi z rezultatom 36:36. Med odmori tekme je potekalo še tekmovanje v prostih metih in trojkah. Po koncu tekme pa so vse nastopajoče ekipe prejele za svojo udeležbo še pokale.
Nad mesto se je že spustila noč, ko smo se polni vtisov z ekipama odpravili do avtobusa, se še enkrat okrepčali s sendviči in vodo, ter se odpravili proti domu. Kljub zgodnjemu jutranjemu odhodu, napornemu in dolgemu dnevu, se je bilo najprej treba na avtobusu še slikati z osvojenima pokaloma, fantje pa so s svojo razigranostjo nadaljevali še vso pot do doma.

Sodelovati na takem turnirju, odigrati toliko tekem proti različnim nasprotnikom, ter videti toliko košev doseženih z znanjem in trudom, je prav gotovo vzpodbuda tudi za naše nadaljnje delo in izpopolnjevanje mladih košarkarjev. Videti te male, mlade sončke, ki z navdušenjem igrajo košarko, se družijo, veselijo in smejijo, je nekaj, za kar se je vredno truditi.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo tudi našemu vozniku Nikotu za prijetno in varno vožnjo, spremljevalcu Urbanu za pomoč pri logistiki na prizorišču, ter seveda obema trenerjema, Roku in Andražu za uspešno vodenje obeh ekip. Verjamemo, da se naslednje leto ponovno odpravimo na Sončkov dan, morda še številčnejši kot letos.