FOTO: Praznovali smo 10-letnico

KK Ivančna Gorica je v soboto, dne 16. 6. 2018, s prireditvijo v dvorani Osnovne šole Stična, praznoval svojo 10. obletnico delovanja kluba. Naslednja sezona, ki se bo začela s treningi že v mesecu avgustu, bo tako že enajsta po vrsti. Ob tem jubileju se je vsekakor potrebno spomniti ustanovnih članov kluba, ki so se pred 10 leti odločili narediti ta zgodovinski korak in so dne 29. 5. 2008 na ustanovnem občnem zboru ustanovili Košarkarski klub Ivančna Gorica.

Ustanovni člani kluba so: Dušana Strnad, Tomaž Smole, Janez Erčulj, Anton Kralj, Željko Perko in Simon Kastelic. Za prvega predsednika društva je bil izvoljen Tomaž Smole.


Začetki pa seveda nikoli niso lahki. Klub je začel z nastopanjem s člansko ekipo. Seveda je bila želja kluba začeti z delom z mladimi, kar pa je v prvih letih bilo kar težko. V klub je bilo potrebno privabiti strokovne sodelavce, dobiti termine za vadbo in seveda navdušiti tudi otroke, da bi začeli s treningi košarke. Tudi pogoji za vadbo najmlajših takrat niso bili najboljši, toda z vztrajnostjo je klubskim delavcem počasi le uspelo in tako bila v letu 2010 prvič organizirana vadba košarke za osnovnošolce v osnovni šoli Ferda Vesela v Šentvidu pri Stični. Prvo uradno tekmo v okviru državnega prvenstva so tako naši najmlajši odigrali jeseni leta 2012. Število otrok je naraščalo, vadbo smo kasnejših letih razširili tudi na OŠ Stična, POŠ Višnja Gora in Zagradec. Danes se lahko s ponosom pohvalimo, da je KK Ivančna Gorica v sezoni 2017/2018 uspelo vzpostaviti celotno piramido vseh selekcij in je klub v državnem prvenstvu nastopal z ekipami U9, U11, U13, U15, U17, U19 in člansko ekipo. V organizirano vadbo je vključenih že približno 100 otrok, ki pod okriljem KZS tekmujejo in ponosno zastopajo šport in našo domačo Ivančno Gorico.


Sobotna praznična prireditev se je pričela ob 13.00 uri s predstavitvijo šole košarke in tekmo mešanih ekip igralcev, ki so nastopali v kategoriji U9 in U11. Po predstavitvi vseh nastopajočih igralcev, ki so bili razdeljeni na modro in rumeno ekipo, so najmlajši z velikim žarom in borbenostjo na igrišču pokazali vse svoje znanje, ki so ga pridobili z dosedanjo vadbe košarke. Po končani tekmi so nastopajoči prejeli tudi priznanja Košarkarske zveze Slovenije za nastopanje v državnem prvenstvu v kategoriji U9 in U11, klubske majice z logotipom 10. obletnice in zbornik, ki ga je izdal Košarkarski klub Ivančna Gorica. Za njimi je nastopila še domača ekipa igralcev kategorija U13, katerim se je priključilo še nekaj mlajših dečkov. Ob 15.30 sta nastopili kadetski ekipi KK Grosuplje in domača Ivančna Gorica, za njimi pa še mešani kadetski in mladinski ekipi Ivančne Gorice.
Ob 17.00 uri pa so predstavniki Košarkarske zveze Slovenije v dvorano pripeljali pokal, ki ga je lansko leto slovenska košarkarska reprezentanca v Turčiji prejela za osvojeni naslov evropskih prvakov. Kar nekaj prisotnih v dvorani je to enkratno priložnost takoj izkoristilo za slikanje ob tej »relikviji«. Ob 18.30 se je s predvajanjem slovenske in evropske himne začel tudi osredji del slovesnosti. V uvodnem govoru je župan občine Ivančna Gorica g. Dušan Strnad povedal, da je na klub, katerega ustanovni član je tudi sam, še posebej navezan, ter da je ponosen na dosežene uspehe in zdravo rast kluba. Obenem se je zahvalil klubskim delavcem za vse dosedanje delo in klubu predal spominski kovanec občine Ivančna Gorica. Nato je zdajšnji predsednik kluba g. Jože Ulčar na kratko predstavil dosedanje delo kluba, se zahvalil in čestital vsem, ki so v preteklih 10 letih vztrajali na začrtani poti in pripomogli k razvoju košarke v Ivančni Gorici. Košarkarskemu klubu Ivančna Gorica je nato g. Damir Rađenović v imenu Košarkarske zveze Slovenije, predal plaketo z zahvalo za prispevek našega kluba k razvoju košarke v Sloveniji. Ob tej priložnosti je poudaril, da so za krovno košarkarsko organizacijo vsi klubi enako pomembni, saj se košarka igra v vseh klubih, četudi je včasih kakovostna raven različna, vendar z vztrajnostjo in trdim delom pridejo tudi večji uspehi. Pokal za naslov evropskega prvaka, ki je na ogledu v Ivančni Gorici, pa je pokal vseh Slovencev, tudi košarkarskega kluba Ivančna Gorica. Nato je sledila še slovesna podelitev spominskih plaket in priznanj ustanovnim članom kluba, klubskim delavcem, nekaterim igralcem in trenerjem, drugim zaslužnim delavcem in podpornikom ter donatorjem kluba. Seveda so tudi nagrajenci izkoristili svojo priložnost za slikanje ob pokalu evropskih prvakov, ki pa je kaj kmalu po končani prireditvi zapustil Ivančno Gorico, saj so ga nestrpno pričakovali še na drugem prizorišču. Ob 20.00 uri je še sledila tekma med sedanjimi in nekdanjimi članskimi igralci našega kluba, kjer rezultat ni bil v prvem planu, so pa vsi nastopajoči uživali v sproščeni igri in druženju. Tekom popoldneva in še zvečer so potekala še druga tekmovanja in tako smo dobili tudi prvega »prvaka Ivančne Gorice v prostih metih – do 13 let«, prvega »prvaka v metu čez parkirišče« in prvaka v igri »Knock-out«. Vsi zmagovalci so seveda prejeli tudi lepe pokale. Prireditev, ki jo je odlično povezoval domačin iz Stične Lojze Grčman, sta z igranjem na harmoniki popestrila še igralca KK Ivančna Gorica Ibro Hodžić in Gašper Struna.


Klubski delavci smo ob tem jubileju pripravili in izdali tudi zbornik Košarkarskega kluba Ivančna Gorica, na kar smo še posebej ponosni, saj so ga lahko dobili tudi vsi udeleženci, ki so se udeležili našega praznovanja. V njem so predstavljeni osnovni podatki kluba, dogajanje na področju košarke pred ustanovitvijo kluba, ustanovitev kluba, prvi začetki z vadbo mlajših starostnih kategorij, razvoj in organizacija vadbe za otroke in mladostnike, pregled delovanja članske ekipe, drugi pomembni dogodki, prireditve in aktivnosti članov KK Ivančna Gorica.
Kot se za 10. obletnico spodobi, je tudi prireditev trajala 10 ur. V tem času se je zvrstilo zelo veliko število obiskovalcev in gotovo je lahko žal vsakemu ljubitelju košarke, ki ni mogel ali ni uspel priti pogledati naših mladih nadobudnih virtuozov s košarkarsko žogo in posledično tudi ni videl pokala za osvojeno zlato medaljo na evropskem prvenstvu.


Košarkarski klub Ivančna Gorica tudi poleti ne bo počival. Zdaj se treningi sicer počasi zaključujejo, vendar bomo že sredi avgusta ponovno na igriščih in nato v dvoranah. Glavno poslanstvo pri delu z mladimi, za katere vedno pravimo, da so naša bodočnost, pa je, da ne želimo otrok vzgojiti samo v dobre košarkarje oziroma športnike, ampak jih želimo vzgojiti predvsem v dobre, zdrave in pozitivne osebnosti, ki bodo v prihodnje lahko prevzeli pomembne vloge tako na področju gospodarstva kot tudi drugih oblikah javnega življenja v lokalnem okolju in tudi širše. Prepričani smo, da bo v nas in našem domačem okolju dovolj energije, da bomo tudi v bodoče ohranjali zdrav športni duh, da bomo skupaj zmogli premagati vse težave in doseči zastavljene cilje in da naša košarkarska prihodnost lahko prinese še boljše dosežke in dokaz, da delamo prav.

Fotografije s tega izjemnega dogodka si lahko ogledate v galeriji.